Alla inlägg den 21 maj 2010

Av Sara - 21 maj 2010 07:33

Barnet

De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 38 och 42. Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. När är det dags att föda, då? Barnet bestämmer själv när det är dags.


Forskning visar att våra gener avgör hur länge vi stannar i livmodern. Barnet har ärvt sina gener från dig och från pappan. Det finns inte mycket du kan göra åt saken, förutom att vänta.


Vikt ca 3200 gram


 

Mamman

Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. När barnets huvud har ställt in sig, brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen, men du får mer tyngd på magens nedre del. Du kan känna hur det sticker till när huvudet trycker mot bäckenbotten.
Nu är det riktigt svårt att hitta en bekväm sovställning. I ärlighetens namn är det svårt att hitta en bekväm ställning om du så ligger, sitter eller står, men det är snart över.


Det kan också vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt.


Försök att inte bli irriterad på människor som frågar om du har gått över tiden eftersom du är så stor eller varför du inte har fött än. Försök att inte bry dig om detta. Gör något kul varje dag om du orkar.


  

Ovido - Quiz & Flashcards