Alla inlägg den 7 maj 2010

Av Sara - 7 maj 2010 11:56

Åter hemma från dagens Bm-besök.. Å jag undrar vart jag är på väg någonstans med magen.. Nästa gång tänker jag sätta mig och gråta en skvätt där, och inte vara så himla klämkäck, för snart är min mentala status lika med noll.. Har iallafall talat om att jag tycker det är jättejobbigt, framför allt med alla sammandragningar och förvärkar.. Moler och drar i både rygg och ben.. Har ju även ett tryck neråt som inte är att leka med vid sammandragningarna, och väntar varje gång på ett poff å så en massa vatten som rinner.. 


V 35+0 (v 32+6)
Blodtryck 125/75 (125/70)
Hb 121 (129)
Blodsocker 4.3
Hjärtljud 142 (150)
SF-mått 36 (34)

Läge huvud ner, fixerad (huvud ner, fixerad)

Av Sara - 7 maj 2010 07:23

Barnet

Nu kan barnet börja röra sig mindre, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Det går att få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.


I den här veckan har ditt barn nästan helt växt i sin skrynkliga hud. Huden är jämn och fin eftersom fettet under huden nu är fullt utvecklat. Barnet kan få hicka då och då. Det beror på all andningsträning som pågår som en förberedelse för livet utanför magen.


Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen. Föds bebisen nu klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Barnet gör sig färdigt att födas när som helst.

Vikt ca 2500 gr

Längd ca 45 cm

Mamman

Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen.


Det är inte ovanligt att du känner dig lite ledsen och irriterad nu. Du sover förmodligen dåligt, har ont i ryggen, känner dig stor, blir andfådd av ingenting och svettas mer än vanligt. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan.


  

Ovido - Quiz & Flashcards