Alla inlägg under mars 2010

Av Sara - 16 mars 2010 18:29

  


Det börjar faktiskt på att kännas lite tungt nu.. Men det är inte så konstigt heller, med en mage som börjar ta mer och mer plats.. Bebisen trycker och har sig, så jag knappt vet hur jag ska sitta eller ligga.. Nätterna är en plåga, eftersom jag har så ont av foglossning att jag vaknar av smärta varje gång jag ska vända mig i sängen.. Dessutom måste jag sova med en kudde mellan benen för att ens kunna sova någorlunda bekvämt.. Att ta på skor utan ett långt skohorn är bara att glömma, och jag längtar tills den dagen det är så varmt att jag kan gå i tofflor.. Perfekt för gravida kvinnor.. Bara stoppa in foten, utan att behöva knixa, trixa och ha sig..


Men trots att det just nu känns lite tungt fysiskt, så är jag samtidigt väldigt väldigt glad över att varje dag få känna bebisen inuti mig.. Och jag vet att de 12 veckorna som jag har kvar kommer vara ännu jobbigare än vad det är nu, men varenda krämpa är värd det barn som kommer i slutänden.. För ngr dgr sen sa jag att jag skulle kunna vara gravid hela livet.. Njae, sanning med modifikation.. Visst att vara gravid är en speciell och underbar känsla, att ge liv åt en helt ny människa.. Men vara så här hela livet.. Nej, det har jag ingen lust med..

Av Sara - 15 mars 2010 09:24

En ny vecka har börjat, och dessutom har jag påbörjat min 4 veckors semester.. Barnen har studiedag idag, men vi ska inte göra ngt speciellt.. Bara vara och ta det lugnt.. Med tanke på att jag har en foglossning from hell, så tar jag det väldigt lugnt och försiktigt nu för tiden..


Idag börjar A´s fotboll igen.. Det har varit säsongsuppehåll för hockeyns skull, men den tog slut igår.. Det är en glad och förväntansfull kille som går och längtar till ikväll när det är dags att dra på sig benskydden och målvaktshandskarna igen.. Å dessutom har jag lovat att följa med honom, så då blev det ju ännu roligare..



Av Sara - 12 mars 2010 07:30

Barnet

Från och med den sjunde graviditetsmånaden är förmågan att utsöndra insulin avgörande för barnets tillväxt. Insulin gör att socker från blodet kommer in i fettcellerna, och när sockret befinner sig i cellerna stimulerar insulinet ämnesomsättningen till protein och fett. På det sättet bidrar insulinet till att bygga upp lite kroppsfett. Nu börjar ditt barns kropp att bli fylligare och rundare.
Från och nu ökar barnet i vikt med ca 27 gram varje dag. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet har också börjat drömma. Nio av tio barn som föds nu överlever.


Vikt 1 200 gram

Längd ca 35 cm


Mamma

Barnet växer och du kan känna det i din kropp. Du är lite tyngre och svettigare. Har du kanske märkt av att du lätt blir andfådd? Det är helt normalt. Det beror på att barnet växer, så det finns mindre plats för din mage och dina lungor.
Ditt hjärta slår också snabbare (för att transportera den ökade blodmängden), och därför är din andning lite snabbare än normalt.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. Nu kan du även få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Av Sara - 9 mars 2010 11:13

Jaha, så var det dags för att buzza lite då.. Har fått hem produkter från Dove och Loréal som jag ska testa ett par dagar och sen ge ett utlåtande..


För er som inte vet vad buzza innebär, så kör jag en liten enkel förklaring.. Det innbär att man får prova nya produkter och tjänster.. I gengäld ska jag berätta för mina vänner om produkterna samt ge dom prov av produkten.. Och i slutänden så ger jag feedback till tillverkaren.. Har provat en hel del saker under min tid som buzzador; Kexchoklad apelsin, Kellogg´s special K, Wrigleys extra cool pro, Lambi näsdukar, Flux munskölj, Better by nature hundmat, If gravid widget..


Nu är det då dags för Dove VisibleCare och Loréal Youth Code..


                                                        


Så jag återkommer om ett par dagar med vad jag tyckte om produkterna..

Av Sara - 7 mars 2010 07:28

Snacka om en fartfylld dag igår.. Har tidigare sagt att jag vill göra ngt för mina barn innan deras syskon kommer, och från början var Gröna Lund eller Liseberg på tapeten.. Men ju större jag blir och med min foglossning, desto mer har jag insett att jag nog fasiken inte kommer palla en hel dags omkringvandrande på ett nöjesfält.. Visst, dom kommer få en heldag med mig i Sthlm när det är dags för ultraljudet, då dom även kommer få köpa egenvalda kläder till bebisen, men utöver det så är det inget planerat..


Men så igår så fick jag ngt litet ryck, som vanligt.. Från början hade jag pratat lite löst om att åka till Örebro för att endast gå på Lek- och Buslandet.. Men så kom jag ju på att det även finns ett äventyrsbad i Örebro, så varför inte köra hela alltet på en gång?! Sagt och gjort, in i bilen, mot Örebro å sen var det bara att hänga med..


Efter 7 timmars lek och badande så var iallafall jag helt slut.. Å dessutom av att bara ha suttit ner.. Men att jag var trött och hade trycksår i rumpan var en bisak, mina barn var nöjda, och det var mitt mål med dagen.. Var helt övertygad om att dom skulle somna i bilen alla 3 på vägen hem, men dom höll sig faktiskt vakna genom hela Melodifestivalen (som förövrigt gick i Örebro igår).. Men sen var det jobbigt att hålla ögonen öppna för både mig och barnen, så det blev en tidig lördagkväll igår..


Men nu blir det Vasaloppet på tv, och ryggläge i soffan precis hela dagen  ..

Av Sara - 5 mars 2010 18:37

Jag är totalt förälskad i min lilla inneboende.. Hela dagen har jag tårögd ägnat åt att prata, klappa och smeka magen..


Imorse fick jag nog efter att i 3 dgr känt mindre fosterrörelser, så jag ringde till förlossningen och pratade med dom.. Efter att mer eller mindre brytit ihop i telefon så fick jag komma dit.. Ringde till blivande pappan, som erbjöd sig att skjutsa in mig, trots att han jobbat natt.. Ett jättetack till dig..


Sagt och gjort, han hämtade mig och vi åkte in till förlossningen.. Vet inte hur länge jag höll andan innan barnmorskan hittade hjärtljuden, men när dom väl hittades så kunde jag slappna av.. Fick nervositetsfrossa, vilket jag alltid får när jag varit väldigt spänd och nervös, så jag låg och huttrade ett bra tag, medans jag låg och njöt av hjärtljuden.. Insåg att jag rätt snart kommer ligga där igen, dock kanske betydligt mer plågad än vad jag var idag..


Fick träffa en läkare också för ultraljud, och det var så mysigt att se den lill* parveln.. Helt otroligt att det är en liten människa som ligger där inne, och bara ska växa till sig.. Men det bästa av allt var att läkaren tittade efter könet, och kunde till 70% säga vad det var.. Helt fantastiskt otroligt underbart.. Ska ju på 3d/4d-ultraljud om ngr veckor, och då ingår ju även könsbestämning.. Och först efter det så kommer jag att tala om vad det är.. Det här är min och blivande pappans hemlighet (mina barn vet ju självklart om vad det troligen är, men dom har lovat att inte säga ngt).. Fast vill blivande pappan berätta för sin omgivning så får han självklart göra det.. Själv ska jag njuta av vara den enda runt mig (och barnen) som vet..

Av Sara - 5 mars 2010 07:30

Barnet

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Även om barnets kropp inte har mognat helt så har barnet allt som krävs för att överleva på utsidan nu. Om det skulle födas kan det andas luft, och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.


Vid det här laget ser barnet ut som en tunnare, mindre, rödare version av hur hon eller han kommer att se ut vid födseln. Nu öppnar barnet sina ögon. Barnet kan se skillnad på ljus och mörker, öppna och stänga ögonen och titta åt olika håll. Det övar sina ögonmuskler.Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig.

Vikt 1 kg

Längd 30 cm



Mamman

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet.


Nu börjar dina revben, ditt mellangärde och din mage att tryckas ihop. Den tunga magen gör att det blir jobbigare för ryggen. Barnet är nu större i förhållande till mängden forstervatten så det är lättare att se om det är en liten armbåge eller hand som petar på dig eller om det är en liten fot.

Av Sara - 2 mars 2010 08:58

Finns det ngt mer pirrigt än när man börjar dejta ngn? Att få lära känna varann, känna om det finns personkemi osv?

Ikväll har Kanal 5 premiär för ett program som heter Dating in the dark.. Jag förstår inte varför Kanal 5 alltid har såna extrema program.. Nu ska vi iallafall få följa ett x antal killar och tjejer som ska dejta varann i mörker.. Under en rad dejter ska de lära känna varandra för att sedan välja ut vem de vill se i ljuset..


Men hallå? Vad är det som Kanal 5 vill komma fram till med detta program? Att det är personligheten som räknas, och inte utseendet? Å det mest fjantigaste av allt är att jag kommer sitta framför tv´n som ett fån för att titta på det här löjliga programmet, just bara för att det är så löjligt..

Ovido - Quiz & Flashcards