Alla inlägg den 26 mars 2010

Av Sara - 26 mars 2010 07:30

Barnet

Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Nu är det trångt inne i livmodern, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel, vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.


Hjärnan fortsätter att utvecklas och vecka sig, och lungorna är nu nästan fullmogna. Kroppen växer och samlar på sig mer fett under huden.


Mamman

Välkommen till den allra sista delen av graviditeten! Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet. Den här perioden kan vara tung, både fysiskt och mentalt. Många kvinnor känner sig trötta och upplever förvärkar då och då. Glöm inte att vila under dagen med fötterna högt. Ät nyttig mat, ta en promenad i friska luften så ofta du kan och var inte uppe sent. Det kanske låter som ett riktigt pensionärsliv, men det är faktiskt inte så dumt. Lyssna på kroppen och var snäll mot dig själv. Du har fortfarande tio veckor kvar!


Är du kissnödig för jämnan? Det är inte förvånande alls eftersom barnet tar mer och mer plats och dina inre organ får mindre och mindre utrymme. Nu är det urinblåsan som blir klämd, och den rymmer inte lika mycket som den brukade.

Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen.

Ovido - Quiz & Flashcards