Alla inlägg den 19 mars 2010

Av Sara - 19 mars 2010 07:30

Barnet

Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Ditt barn lägger på sig fett, hjärnan utvecklas och det rör på sig och sträcker ut sig. Det finns fortfarande plats för ditt barn att röra sig på olika sätt.
För varje vecka som går ökar chanserna för att allt avlöper väl om barnet föds för tidigt.


Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med.


Vikt 1,4 kg


Mamman

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Nu kanske du känner dig mer förstoppad igen. Det beror på att tarmarna inte fungerar så effektivt som de brukar på grund av hormonerna och på grund av att de har mindre plats.
Den växande livmodern pressas dessutom mot de stora blodkärlen och kan orsaka åderbråck. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.


Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

Ovido - Quiz & Flashcards