Alla inlägg den 12 mars 2010

Av Sara - 12 mars 2010 07:30

Barnet

Från och med den sjunde graviditetsmånaden är förmågan att utsöndra insulin avgörande för barnets tillväxt. Insulin gör att socker från blodet kommer in i fettcellerna, och när sockret befinner sig i cellerna stimulerar insulinet ämnesomsättningen till protein och fett. På det sättet bidrar insulinet till att bygga upp lite kroppsfett. Nu börjar ditt barns kropp att bli fylligare och rundare.
Från och nu ökar barnet i vikt med ca 27 gram varje dag. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet har också börjat drömma. Nio av tio barn som föds nu överlever.


Vikt 1 200 gram

Längd ca 35 cm


Mamma

Barnet växer och du kan känna det i din kropp. Du är lite tyngre och svettigare. Har du kanske märkt av att du lätt blir andfådd? Det är helt normalt. Det beror på att barnet växer, så det finns mindre plats för din mage och dina lungor.
Ditt hjärta slår också snabbare (för att transportera den ökade blodmängden), och därför är din andning lite snabbare än normalt.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. Nu kan du även få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Ovido - Quiz & Flashcards