Alla inlägg den 30 april 2010

Av Sara - 30 april 2010 07:29

Barnet

Nu börjar det bli trångt, och därför håller sig barnet mer stilla än tidigare. Som om inte det vore nog så lägger barnet på sig mellan 25 och 30 gram per dag. Hon eller han har inte lika mycket plats som tidigare.


Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.


Vikt ca 2,5 kg

Längd ca 45 cm


 

Mamman

Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova.


Du känner dig säkert tung och klumpig. Du blir förmodligen lätt irriterad. Din mage är ofta i vägen, och armarna känns för korta. Nu är det inte fel att byta skor med snörning, som gympaskor, mot skor du inte behöver knyta. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen.  


Ovido - Quiz & Flashcards