Alla inlägg under april 2010

Av Sara - 30 april 2010 07:29

Barnet

Nu börjar det bli trångt, och därför håller sig barnet mer stilla än tidigare. Som om inte det vore nog så lägger barnet på sig mellan 25 och 30 gram per dag. Hon eller han har inte lika mycket plats som tidigare.


Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.


Vikt ca 2,5 kg

Längd ca 45 cm


 

Mamman

Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova.


Du känner dig säkert tung och klumpig. Du blir förmodligen lätt irriterad. Din mage är ofta i vägen, och armarna känns för korta. Nu är det inte fel att byta skor med snörning, som gympaskor, mot skor du inte behöver knyta. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen.  


Av Sara - 24 april 2010 11:37

Trots mitt föregående inlägg som istort sett bara var gnäll helt igenom så är det ju jättemysigt att få uppleva och genomgå en graviditet.. Det är inte alla som har turen att få göra det, och det är faktiskt ett mirakel att kunna få barn.. Tänk hur många som sitter barnlösa runt om, och så sitter jag och gnäller över att jag har så väldigt ont.. 9 av 10 dagar så njuter jag fullt ut av att vara tjock och otymplig, men sen blir det för mycket ibland.. Å jag kommer ju sakna magen sen.. Tillägnar ju större delen av dagarna med att prata med magen, både verbalt och genom beröring.. Och det är ju inte bara jag som pratar med magen.. Han har ju 3 syskon som dagligen pratar, klappar och pussar på magen..


  

Av Sara - 24 april 2010 09:02

Började morgonen med att bryta ihop lite.. Mår allt annat än fysiskt bra, eftersom jag har så fruktansvärt ont i mina fogar.. Men det är bara i fogarna jag har ont.. I övrigt mår jag kanonbra.. Det här är inte jag, att inte kunna röra mig som jag vill, göra vad jag vill osv.. Jag vantrivs ngt så fruktansvärt med mig själv nu, just för att jag inte kan göra det jag vill göra, även om jag trots allt tycker att det är jättemysigt att vara gravid.. Skulle utan tvekan kunna gå gravid 23 veckor till, bara jag slapp den förbannade foglossningen.. Känner mig mer eller mindre invalid.. Allt behöver jag hjälp med, är ett under att jag fortfarande kan klä på och av mig själv.. Tappar jag ngt på golvet, så måste ngn böja sig ner och ta upp det åt mig. Sitta på huk går inte alls, ta sig i och ur bilar är ett halvt vetenskapligt projekt för att inte skrika rätt ut.. Ta sig upp från sittande till stående och sen börja gå, ja en snigel är ju snabbare än mig..


Satt och pratade med Melvin samtidigt som jag grät av uppgivenhet.. Vad är det som fattas för att han ska komma? Okej, spjälsängen är inte fixad och klar, men det kan jag fixa på en helg.. Så det är inget hinder för honom, och så mycket annat är det inte som inte är klart.. Samtidigt är jag jättekluven.. Självklart vill jag inte att min son födds för tidigt, hans hälsa går ju före allt annat, och han behöver ju den här sista tiden för att riktigt bli så där gosmosig.. Men samtidigt så vet jag att mina smärtproblem går när han väl är här.. Moment 22!!! Men det finns inte så mycket att göra, mer än att bita ihop ett tag till!!


Av Sara - 23 april 2010 07:02

Barnet

Barnet är nu fullt utvecklat, och kroppen har rätt proportioner. Hon eller han börjar bli starkare, och du kan känna rörelserna mer tydligt än någonsin tidigare.


Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.


Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.


Fostrets fot eller hand kan ibland puta ut på din mage. Genom att pressa mot foten eller handen drar barnet till sig kroppsdelen. Kanske det kort tid därefter sätter tillbaka foten av nyfikenhet. "Vad händer nu? Händer det igen? Detta var skojigt!" Tänk att du nu kan kommunicera med ditt barn! Ungefär vid denna tid fixeras de flesta foster med huvudet ner i bäckenet. "Nu vill jag snart ut!"


Vikt  ca 2 350 gram.

Längd ca 42 cm


 

Mamman

Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.


Har naveln vänts ut och in? Du kanske känner dig lite öm under bröstkorgen, särskilt när du andas. Det beror på att din livmoder börjar bli riktigt stor.
OK, det är vecka 34 och "bara" sex veckor kvar. Det kan kännas som en hel evighet när du väntar och längtar efter att få din kropp tillbaka. Ibland undrar man om de kvinnor som säger "nu är det bara sex veckor kvar" någonsin varit gravida...

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Någon gång vid denna tiden är det också dags att välja barnavårdcentral. Eftersom det är vårdval måste du aktivt välja den barnavårdcentral ni vill tillhöra.


  


Av Sara - 22 april 2010 13:02

Dags för barnmorskebesök igen.. Jag hade väl inte så mycket att säga i vanlig ordning, men efter att alla kontroller var avklarade så hade min Bm lite att säga  ..


Melvins hjärtljud slog så fint på 150 s/min, mitt Hb hade stigit till utmärkta 129 trots lite halvslarv från mig, och mitt blodtryck låg helt perfekt.. Sen skulle vi då mäta magen, och den hade ju dragit iväg rätt ordentligt mot sist.. På 2 veckor har magen växt 4 cm till hela 34 cm i v 32+, så nu ligger jag högst upp på magkurvan.. Hon började fråga mig om diabetes å dyl, men jag har ju aldrig haft problem med mitt blodsocker.. Hon började prata om att jag eventuell ska göra en glukosbelastning, men mitt blodsocker låg idag helt perfekt.. Men vi ska vänta och se till nästa gång vad som händer med tillväxten av magen, fortsätter den att växa så här så blir det kanske aktuellt med ett tillväxtultraljud för att se så att jag inte har en jätte-Melvin i magen..


Å precis som jag misstänkte så ligger lillskrutten helt startklar.. Huvudet är långt ner, och fixerat.. Så, vad väntar Melvin på egentligen?

Av Sara - 20 april 2010 10:29

En lång historia kort.. I september när vi var till Alanya så träffade min lillasyster en turkisk kille som jobbade på det hotell vi bodde på. Sen dess har hon åkt ner och hälsat på honom vid flera tillfällen, och för ngr månader sen bestämde dom sig för att gifta sig.. För lite mer än 1 vecka sen så flög mina föräldrar ner till Istanbul för att närvara på min lillasysters bröllop, hon hade flygit ner i förväg för att ordna de sista papprena.. Igår var det tänkt att de skulle flyga hem igen till Sverige tillsammans med min lillasyster.. Redan innan helgen så förstod vi att deras plan inte skulle avgå som beräknat med tanke på vulkanen på Island, och all aska.. Alltså har hela helgen bestått av att försöka komma på alternativa resvägar, och till slut har vi från olika håll fått ihop en alternativ resväg.. Det blev buss från Istanbul till Warszawa, från Warszawa till Gdansk med tåg, och sedan taxi eller annat färdmedel från Gdansk till Gdynia (är ca 2 mil emellan), och sedan färja därifrån över till Karlskrona, där M möter upp dom på fredag morron, och kör dom hem till Uppsala..


Bussen åkte från Istanbul igår eftermiddag, och i Gdynia beräknas dom vara imorron kväll, så jag bokade hotell åt dom där, och båten avgår sen på torsdag kväll.. I skrivande stund så befinner dom sig i Rumänien, och igår kväll var jag helt slut efter allt pysslande hit och dit från bägge håll.. Misstänker att all ork och luft gick ur mig iom att jag fick meddelande om att dom satt på bussen.. Då kunde jag liksom pusta ut.. En "rolig" sak var att dom fick muta sig in i Bulgarien igårkväll, så hela bussen fick skramla ihop 150 dollar för att få fortsätta sin resa..


Nåja, igår skulle jag skjutsa F och en kompis till deras fotbollsträning.. Å nästan framme så fick jag punktering.. Smällde till rätt bra kan jag säga, och sen började hela bilen vibrera.. Har aldrig upplevt det här, och det var faktiskt väldigt obehagligt.. M kunde inte heller komma till undsättning, eftersom han har jour den här veckan, så han fick ju försöka hitta någon som antingen kunde åka till mig eller som kunde ta hans jour och låna ut en bil så han kunde åka till platsen där jag stod. Som tur var så kom en lagkompis pappa till undsättning och hjälpte mig att byta däcket.. För är det nånting jag INTE klarar i nuläget, så är det däckbyten..


När det gäller graviditeten så börjar det nu bli riktigt riktigt tungt.. Är snart totalt handikappad.. Att böja mig ner och ta upp saker från golvet klarar jag inte, dels för att magen är i vägen men också för att jag har såna problem med mina fogar.. Att gå längre stunder kan jag inte heller, för till slut så gråter jag av smärta.. Har samlat på mig så mycket vätska att mina fötter och ben snart kommer spricka. Snart kan jag inte ens ha mina gympaskor, utan då kommer det bli foppatofflor för min del.. Å då kommer jag inte visa mig ute mer än nödvändigt, för det är bland det fulaste jag vet.. Är iallafall tur att det börjar gå mot varmare tider.. Melvin ligger och trycker upp rumpan mot mina högra revben, och lyckas få till det ganska smärtsamt ibland när han bökar med sina armar och ben därinne.. Sammandragningar har jag flera ggr/dag, dock inte smärtsamma, men dom är så kraftiga att jag måste stanna upp och djupandas.. Men det är samtidigt mysigt att verkligen se hur hela magen rör sig och buktar ut, när han bökar runt därinne.. Nu börjar faktiskt även jag att känna att det inte är såå lång tid kvar.. Gud, vad jag längtar efter honom!!! 



Av Sara - 18 april 2010 08:59

Tänk att den här veckan också är slut snart.. Tiden går trots allt framåt..


Var till Kista galleria igår.. Har sedan tidigare i veckan varit bestämt att det var dags att förse barnen med kläder till skolavslutning, M´s examen, bröllop som de ska på i sommar å en massa andra tillställningar.. Och impulsiv som jag är så tyckte jag att shoppa i Västerås med samma gamla butiker osv är ju inte alls lika roligt.. Så då stod valet mellan Tuna Park och Kista galleria, och barnen röstade fram Kista.. Nu blev det ju kläder från dom vanliga butikerna ändå, men det är iallafall roligt med lite miljöombyte.. 5 timmar i Kista galleria blev det, och sen sa mitt bäcken och mina fötter adjö.. Men vi fick iallafall tag på det vi skulle, och mina barn kommer vara så fina..


Eller nåja, vi fick nästan tag på allt.. Det som fattas är skor, så det blir en sväng in till stan idag.. F behöver även fotbollsskor, och sen ska hennes Sports Camp-vecka betalas.. Hon drar ju till Norrköping 1 vecka i sommar, och ska spela fotboll i Stadium´s regi.. Tror att det kommer bli superkul för henne, och framförallt en möjlighet att lära känna nya människor från hela Sverige..


Sen behöver faktiskt jag nya mammabyxor.. Igår insåg jag att jag kan inte hålla på med att sy och laga hela tiden, bara för att jag tycker det är meningslöst att köpa nya tights och mjukisar när det är 1,5 månad kvar.. Trots allt så kommer inte min kropp att återgå till det normala direkt, och jag kommer inte att komma i mina vanliga kläder... Då vill jag gärna ha lite att ta på mig iallafall.. Å så dyra är inte byxorna.. Sen ska jag titta efter lite mamma-capritights oxå.. Det kan ju bli varmt i maj, och att då bara ha långbyxor är inte alls lockande.. Har ju börjat köpa på mig en massa slit-och-släng tunikor till att ha i sommar efter förlossningen, och där är ju Gina Tricot outstanding.. De har ju precis det jag älskar.. Stora luftiga tunikor, och som inte kostar för mycket..


Ska även på fotbollsmatch idag.. A ska ha träningsmatch, och det är klart att mamsen ska dit och titta.. Han är hur duktig som helst i mål.. Å jag är faktiskt inte partisk.. Tom tränarna i andra lag har önskemål om att få låna A.. Så det är klart att mammahjärtat växer lite extra av stolthet då..

Av Sara - 16 april 2010 08:02

Barnet

Barnet ökar snabbt i vikt, och under de kommande fyra veckorna kommer han eller hon att växa enormt mycket. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning.


Han eller hon sover mycket och andningscentrum i hjärnan har utvecklats.
Förmågan att reglera kroppstemperaturen blir allt bättre. Ditt barn kan nu svettas, något som för tidigt födda barn inte kan göra.
Musklerna har utvecklats, huden har slätats ut och lanugohåret börjar ramla av, även om du kan se lite hår på barnets rygg eller axlar när det är nyfött.

Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag.


Vikt ca 2200 gram

Längd ca 41 cm

Mamma

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor.


Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra.

 

Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Många tänker på förlossningen nu.

Ovido - Quiz & Flashcards